3.4 A játékelemek oktatásánál előforduló hibák, hibajavítás

3.4.1. A hibajavítás fontossága

A tanulási folyamat velejárója a hibás végrehajtás, a rossz mozdulatok. Különösen érvényes ez a kezdőkre, de még a versenyzőknél is folyamatosan figyelni kell a technika „tökéletes” végrajtására. A folyamatos hiba javítás fontos része az edzői munkának. Természetesen az nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal, milyen hangnemben, milyen kommunikációval történik. A hibajavítás mellett nagyon fontos a dicséret, a folyamatos pozitív megerősítés, ha valamit jól csinált a játékos. Az egészen biztos, hogy a kezdőkhöz türelem kell, de nem szabad elnézni a hibás végrehajtást, mert azért később nagy árat fog fizetni a játékos, amikor elkezd versenyezni.

Az egyes mozdulatok végrehajtása közben előforduló hibák sokfélék lehetnek, de van néhány, a játékos fejlődést alapvetőan befolyásoló általános hiba, amelyekkel szinte minden edző találkozni fog.

3.4.2. A leggyakrabban előforduló hibák

Edzői tipp: Az edzések lebonyolítása során érdemes figyelembe venni azt az edzéselméleti meghatározást, hogy „A fiatalok asztalitenisz-edzése, megfelelően szervezett, kellő irányítás 21 és ellenőrzés alatt álló, meghatározott célok érdekében folyó, rendszeres és bizonyos keretek közé szorított játék.”